Droogtekeratitis
Ernstig droge ogen manifesteren zich door droge plekjes op het hoornvlies
Recidiverende erosies
Het epitheel is het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies. Dit laagje is normaal gezien stevig verankerd in het onderliggende stroma.
Het epitheel kan echter loskomen of gekwetst raken door een oppervlakkig trauma van het oog, bv een tak, een vingernageltje, een blad papier, … Men spreekt dan van een corneale erosie. Een corneale erosie is vaak bijzonder pijnlijk. Patiënten kunnen hun oog amper open houden, het oog traant en het zicht is troebel.
Het epitheel herstelt zich meestal heel erg snel, maar soms is de genezing onregelmatig waardoor het epitheel nadien steeds weer opnieuw loskomt. Men spreekt dan van een recidiverende erosie.
Soms is het epitheel niet normaal in aanleg. Men spreekt dan van een map-dot-fingerprint dystrofie. Mensen met map-dot-fingerprint dystrofie hebben soms spontane erosies, dwz dat ze geen trauma in de voorgeschiedenis hebben en toch recidiverend erosies of wondjes hebben aan het hoornvlies.
Mensen met recidiverende erosies worden in eerste instantie altijd behandeld met bevochtigende oogdruppels en zalven.
Soms wordt een drukverband aangelegd, soms is het nodig om een verbandlens op het oog te plaatsen.
Als dit alles niet volstaat en patiënten hebben zeer veel last van steeds weer terugkerende, erg pijnlijke, wondjes aan het hoornvlies, dan kan een PhotoTherapeutische Keratectomie of PTK overwogen worden.